
Älgfärsspett med ljummen potatissallad och grillad majstsatsiki
Tillagningstid 60 minuter | 4 portioner
- 500 g Polarica Älgfärs
- 1/2 kruka färsk timjan
- 1/2 kruka färsk oregano
- 2 msk rökt paprikapulver
- 1 msk lökpulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 st äggula
- salt
- peppar
- 8 st grillspett av tjockare variant
Grillad majstzatziki:
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 st majskolvar
- 1/2 st gurka
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk salt
- peppar
Potatissallad:
- 16 st fasta potatisar
- 1/2 st rödlök
- 1 kruka persilja
- 1 kruka oregano
- 65 g bladspenat
- 65 g ruccola
Dressing:
- 1 st äggula
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk fransk senap
- 3 msk olivolja
- 1 tsk citronjuice
- salt
- peppar
- 1/2 st rödlök
- 1 kruka persilja
SÅS:
Börja med tzatzikin. Skölj och riv gurkan med ett grovt rivjärn, lägg i en djup tallrik tillsammans med saltet och låt den stå ca 30 min för att gurkan ska släppa vätskan. Krama ut vätskan och blanda med yoghurten. Pressa i vitlöken och smaka av med peppar och eventuellt mer salt. Grilla en av majskolvarna och skär bort majsen och tillsätt den i såsen.
POTATISSALLAD:
Koka potatisen försiktigt i startat vatten, behåll skalet men tvätta den noga. Häll av vattnet precis innan den är helt klar. Potatisen ska ha en lite kärna. Låt ånga av i kastrullen, och dela potatisen på mitten.
Hacka ner rödlöken, persiljan samt oreganon fint.
Blanda samman äggula, vinäger, citronjuice och franska senapen i en bunke och vispa sakta ner oljan, smaka av med salt och peppar.
Blanda dressingen med potatisen med de övriga ingredienserna. Låt vila tills det är dags att servera.
ÄLGSPÄTT:
Blanda samtliga ingredienser och låt färsen stå och vila i kylskåpen 10 minuter.
Forma färsen runt spättet med händerna. Detta kan vara lite knepigt men det ger sig till slut.
Grilla på direktvärme tills sätten fått fin färg. Servera.
Gabriel Jonssons viltrecept