
Älgstek med nordisk chimichurri och potatis- och palsternackspuré
Tillagningstid 80 min | Cirka 4–5 portioner
Älgstek
- 1 älgstek, ca 1 kg
- salt och svartpeppar
- 25 g smör
Potatis- och palsternackspuré
- 600 g palsternacka
- 600 g mjölig potatis
- 2,5 dl mjölk
- 50 g smör
- salt och vitpeppar
”Nordisk” chimichurri
- 1⁄2–1 torkad röd chili, urkärnad
- 1 msk torkade enbär
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 dl färsk persilja, finhackad
- 0,5 dl färsk timjan, finhackad
- 1 msk torkad oregano
- 1,5 dl olivolja
- 1,5 msk rödvinsvinäger
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk nymalen svartpeppar
Älgstek
- Tina köttet långsamt, helst i kylskåp över natten. Sätt ugnen på 125° C.
- Krydda köttet med salt och nymalen svartpeppar. Smält en klick smör i en het stekpanna och bryn köttet runtom, lägg på en plåt och baka till en innertemperatur på 64° C för medium (ca 60 min–1 tim och 10 min) och 66° C för genomstekt (ca 1 tim och 10 min).
- Ta ut steken och låt vila under folie i 15 min innan servering.
- Skiva upp steken och servera tillsammans med potatis- och palsternackspurén och chimichurri.
Potatis- och palsternackspuré
- Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar, koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
- Koka upp mjölk och smör i en kastrull.
- Häll av rotfrukterna och pressa genom en potatispress ner i grytan igen. Rör ned mjölk- och smörblandningen, blanda till en puré och smaka av med salt och vitpeppar.
”Nordisk” chimichurri
- Stöt chili och enbär i en mortel till ett grovt pulver. Blanda med resten av ingredienserna och häll upp en väl rengjord glasburk.