Tillbaka
Älgstek med nordisk chimichurri och potatis- och palsternackspuré

Älgstek med nordisk chimichurri och potatis- och palsternackspuré

Tillagningstid 80 min | Cirka 4–5 portioner

Älgstek

  • 1 älgstek, ca 1 kg
  • salt och svartpeppar
  • 25 g smör

Potatis- och palsternackspuré

  • 600 g palsternacka
  • 600 g mjölig potatis
  • 2,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • salt och vitpeppar

”Nordisk” chimichurri

  • 1⁄2–1 torkad röd chili, urkärnad
  • 1 msk torkade enbär
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 dl färsk persilja, finhackad
  • 0,5 dl färsk timjan, finhackad
  • 1 msk torkad oregano
  • 1,5 dl olivolja
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar

Älgstek

  1. Tina köttet långsamt, helst i kylskåp över natten. Sätt ugnen på 125° C.
  2. Krydda köttet med salt och nymalen svartpeppar. Smält en klick smör i en het stekpanna och bryn köttet runtom, lägg på en plåt och baka till en innertemperatur på 64° C för medium (ca 60 min–1 tim och 10 min) och 66° C för genomstekt (ca 1 tim och 10 min).
  3. Ta ut steken och låt vila under folie i 15 min innan servering.
  4. Skiva upp steken och servera tillsammans med potatis- och palsternackspurén och chimichurri.

Potatis- och palsternackspuré

  1. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar, koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
  2. Koka upp mjölk och smör i en kastrull.
  3. Häll av rotfrukterna och pressa genom en potatispress ner i grytan igen. Rör ned mjölk- och smörblandningen, blanda till en puré och smaka av med salt och vitpeppar.

”Nordisk” chimichurri

  1. Stöt chili och enbär i en mortel till ett grovt pulver. Blanda med resten av ingredienserna och häll upp en väl rengjord glasburk.
Relaterad produkt