
Älgytterfilé med ugnsrostad brysselkål och karamelliserade svartrötter
Tillangningstid 60 minuter | 4 portioner
- 600 g Polarica Älgytterfilé
- färsk timjan, salt och svartpeppar
- 500 g svartrötter
- saft av en citron
- 250 g brysselkål
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk viltfond
- 1,5 dl svarta vinbär, tinade
- olja och smör till stekning
Strössel
- 3 msk sesamfrön
- 3 msk hasselnötter
- 1 tsk malen koriander
- skal av en citron
- Sätt ugnen på 110 °C.
- Putsa köttet och krydda med timjan, salt och svartpeppar.
- Rosta sesamfrön, hasselnötter och koriander till strösslet i en torr stekpanna. Låt svalna och hacka sedan grovt. Blanda med citronskal.
- Skala svartrötterna under rinnande kallt vatten. Dela dem i ca 5 cm långa bitar, halvera dem och lägg dem i en skål med citronsaft så att de inte blir svarta.
- Skär bort roten på brysselkålen. Ta bort blad som är lösa och dela sedan resten i halvor. Lägg dem i en bunke och häll över lite olja.
- Lägg in köttet i ugnen och stek tills innertemperaturen är 56 grader. Låt vila 30 minuter.
- Höj värmen till 225 °C. Lägg brysselkålen på en plåt och grädda i ca 20 minuter tills de är frasiga.
- Stek svartrötterna al dente i smör, ca 10 minuter, tills de är bruna. Tillsätt grädde och fond och låt koka ihop ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Stek köttet runt om i rikligt med smör i en het stekpanna. Skiva upp köttet och servera med svartrötter, kål, strössel och svarta vinbär.