
Gräddig hjortgryta
Tillagningstid 60 minuter | 4 portioner
Gräddig hjortgryta med smak av dijonsenap och dragon, serverad tillsammans potatis- och rotsellerimos och snabbpicklade rödbetor.
- 1 pkt Polarica Hjortgrytbitar, 500 g
- 25 g smör
- 2 gula lökar, skurna i kvartar
- 3 dl vatten
- 2 msk vilt- och kantarellfond
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk grov dijonsenap
- 1 msk färsk dragon, grovhackad
Potatis- och rotsellerimos
- 500 g rotselleri
- 500 g mjölig potatis
- 2 dl mjölk
- 50 g smör
- Salt, vitpeppar och svartpeppar
Snabbpicklade rödbetor
- 1 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk ättiksprit (12 %)
- 4 rödbetor
- Snabbpicklade rödbetor: Koka ihop vatten, socker och ättiksprit så att sockret löser sig. Låt svalna. Skala och skiva rödbetorna mycket tunt, lägg i en bunke och slå lagen över. Låt stå i minst 10 minuter.
- Värm en stekpanna och klicka i smöret, stek köttet tillsammans med löken så att allt får färg, krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt vatten, fond och grädde, sänk värmen och sjud i 1–2 timmar. Rör ner senap och dragon mot slutet av koktiden.
- Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
- Mos: Koka upp mjölk och smör i en kastrull. Häll av rotfrukterna och pressa genom en potatispress ner i grytan igen. Rör ned mjölk- och smörblandningen, blanda till ett mos och smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera grytan tillsammans med moset och de picklade rödbetorna.