
Grilltillbehör
Tillagningstid 60 minuter | 4–6 portioner
Örtig gurkayoghurt
- 5 dl turkisk yoghurt
- 2 små färska gurkor
- 1/2 bunt dill
- en bunt koriander eller gräslök
- salt och svartpeppar
- lite olivolja
- 3 msk citronjuice
- 1 vitlöksklyfta
Aubergine, bladkål och gurkayoghurt
- 1 aubergine
- 12 körsbärstomater
- en påse bladkål
Färsk vitkålssallad
- 1 liten färsk vitkål
- 2 dl turkisk yoghurt eller gräddfil
- salt och svartpeppar
- 2 msk grov senap
- 2 msk citronsaft
- en handfull dill eller annan bladört
Rostad paprika
- Skär paprika i bitar, rosta i grillen ett bra tag, smaka av med salt och olivolja.
Chilikryddat smör med sommarlök
- 1 bunt salladslök
- 100 g rumstempererat smör
- 2 tsk torkad chili
Sesam-limedressing
- 1 schalottenlök
- 3 lime
- 1/2 dl sesamolja
- 1/2 dl rapsolja
- 3 msk sojasås
- 1 msk honung
- en nypa salt
Hemgjorda pickles, två mellanstora burkar
- 200 g vitvinsvinäger
- 200 g socker
- 400 g vatten
- dillstjälkar (fänkål går också bra)
- 2 msk senapsfrön
- 2 vitlöksklyftor
- ca 300–400 g grönsaker, t. ex. blomkål, rädisor, frilandsgurka och paprika
Recept av matbloggaren Hanna G
Så fort sommaren närmar sig gäller bara en sak – att ta fram grillen! Finns det något härligare en fin dag eller kväll än att stå vid grillen och njuta av de förföriska dofterna och känslan av lugn, som sprider sig när man ser köttet och korvarna få färg över glöden? Viltkött är perfekt på grillen, och som tillbehör kan du ha allt som du har till annat kött. Vill du pröva något nytt kan göra något av de här tillbehören.
Örtig gurkyoghurt:
Riv gurkan grovt och låt rinna av i durkslag några minuter. Krama ut den sista vätskan och blanda med resten av ingredienserna. Dekorera med dill.
Aubergine, bladkål och gurkayoghurt:
Dela auberginen, vänd bitarna i olja och rosta i 175 grader tills bitarna blir lagom mörka, smaka av med salt.
Repa bladen från de grova stjälkarna och riv till munsstora bitar (ca 10×10 cm då bladen krymper i ugnen). Strö över lite salt och ringla över en skvätt olja, rosta i 150 grader en kvart. Halvera tomaterna. Skeda örtig yoghurtsås på ett serveringsfat, lägg upp auberginen, bladkål och tomathalvor. Strö över flingsalt och pinjenötter.
Färsk vitkålssallad:
Halvera kålen, skär ut stocken och finstrimla med en stor kniv. Blanda ihop samtliga ingredienser till dressingen, vänd ner kålen. Klart.
Rostad paprika:
Skär paprika i bitar, rosta i grillen ett bra tag, smaka av med salt och olivolja.
Chilikryddat smör med sommarlök:
Rosta löken med skaft i grillen tills de fått en mörk färg. Kasta de brända topparna och finhacka resten (3/4) av löken. Blanda ihop med rumsvarmt smör, smaka av med chilikross. Du kan förbereda smöret redan dagen innan servering, svep in i plastfolie och låt stå i kylen.
Sesam-limedressing:
Finhacka löken, blanda med färskpressad limejuice och låt dra en kvart. Blanda med samtliga ingredienser, skeda över köttet. Dressingen håller flera dagar i kylen.
Hemgjorda pickles, två mellanstora burkar:
Skär grönsakerna i passande munsbitar och stoppa dem i rena burkar. Koka upp ättika, vatten och socker, senapsfrön och vitlöksklyftor och dillstjälkar i en kastrull. Häll den heta ättikslagen över grönsakerna så att det täcker och sätt lock på burkarna. Låt svalna och förvara kallt.