
”Renskiljning”– ren-tapas
Rimmad ren, rökmajonnäs och inlagda lingon
- 2 st.Polarica renrostbiff
- 2 msk grovt havssalt
- ½ tsk svartpeppar
- 5 kvistar timjan
- 2 msk lingon
Inlagda lingon
- 100 g lingon
- 3 dl vatten
- 2 dl socker
- 1 dl ättika
Rökolja
- 5 dl rypsolja
- ½ lök
- 1 palsternacka
- 1 morot
Majonnäs (du kan även använda färdig majonnäs)
- 3 dl rökolja
- 1 ägg
- 1 tsk Dijonsenap
- salt
- citronsaft
Ren-äppelmousse och rågbröd
- 150 g Polarica rökt renhack
- 2 dl smetana
- 1 Granny Smith-äpple
- salt
- råg- eller tunnbröd
Ren-lingonrulle och marinerad rödlök
- 160 g Polarica rökt renstek
- 1 brk färskost
- 3 msk lingon
- persilja
- svartpeppar
Marinerad rödlök
- 300 g rödlök
- 2 msk rödvinsättika
- 2 msk socker
- 1 msk rypsolja
- svartpeppar
- salt
Rengör renstekarna. Massera in kryddorna och lingonen på stekens yta, Låt dra sig i plastfilm i kylskåpet över natten (i minst 8 tim.). Rengör steken från kryddor, rulla in i plastfilm och lägg steken i frysen. Skär tunna skivor av steken när den är något stelfrusen.
Inlagda lingon
Koka upp lagen och kyl ner. Häll lagen på lingonen och låt få smak.
Rökolja
Skär rotfrukterna i två delar och lägg i ett rökeri i ca fem minuter. Värm upp oljan till 60 grader och lägg rotfrukterna i oljan. Låt dra sig över natten. Sila.
Rökmajonnäs
Blanda i rökoljan i ett tunt band i senapen och ägget under konstant vispning. Lägg till salt och citronsaft.
Ren-äppelmousse
Vispa smetana till ett hårt skum. Skala äpplet, riv till tunna strimlor och blanda i smetanan. Blanda alla ingredienser och låt dra sig en stund i kallt. Spritsa på det rostade brödet.
Ren-lingonrulle
Blanda färskost, lingon, hackad persilja och peppar. Bred ut de kallrökta rensteksskivorna till en platta i ca A4-storlek så att de överlappar varandra. Bred ut färskost-lingonmassa jämnt över den kallrökta rensteken. Rulla till en kompakt rulle och lägg i frysen. Skär den frysta renstången i skivor av lämplig storlek.
Marinerad rödlök
Skala löken och skär i ringar. Krydda löken och låt dra sig över natten.