
Smörgåstårta med ren
12 portioner
Renfyllning
- 150 g Polarica rökt renstek
- 1 liten rödlök
- 3 msk färsk persilja
- 100 g pepparrotsfärskost
- 50 g naturell färskost
- 120 g smetana
- 2 msk majonnäs
- svartpeppar
Gurkafyllning
- 1/3 gurka
- 4 msk hackad gräslök
- 150 g naturell färskost
- 75 g creme fraiche
- 0,25 tsk salt
- 15 stora skivor fullkornsrostbröd
Fukta med
- 1 dl svag grönsaksbuljong
Glasyr
- 200 g färskost
- 150 g creme fraiche
Dekorering
- Polarica rökt renstek
- 1 gurka
- 1 lime
- salladsblad
- vattenkrasse
- hornviol
- björnbär
- Gör i ordning renfyllningen. Hacka rödlöken och persiljan. Blanda färskosten med smetana och majonnäs. Tillsätt renstek, rödlök och persilja, smaksätt med krossad svartpeppar.
- Gör i ordning gurkafyllningen. Halvera gurkan och skrapa bort kärnorna, skär i små tärningar. Hacka gräslöken. Blanda färskosten med creme fraiche. Tillsätt gurka och gräslök, smaksätt med salt.
- Skär bort kanterna på bröden. Lägg tre skivor bredvid varandra på en plastfolie. Fukta med brödpensel doppad i kall buljong. Bred på hälften av renfyllningen på de fuktade skivorna.
- Lägg på ett nytt lager bröd, fukta och bred på hälften av gurkafyllningen. Upprepa tills tårtan är fylld och lägg på de sista brödskivorna.
- Vik plastfolien tätt över tårtan och ställ in i kylskåp med en lätt tyngd (tallrik eller skärbreda) på. Låt dra i kylen till nästa dag
- Vid behov, jämna till kanterna och bred på färskost-creme fraiche glasyren.
- För dekorering passar jättebra t.ex. tunna resteksskivor som du kan rulla till rosor (som på bilden). Skär gurkan i tunna strimlor och rulla. Skär lime i tunna skivor. Dekorera tårtan med salladsblad, vattenkrasse, renrosor, gurkarullar, limeskivor, hornviol och björnbär.