
Älgburgare med kantarell- och enbärsmajonnäs
Tillagningstid 30 minuter / 4 personer
550 g Polarica älgfärs
50 g späck eller ister
200 g rökt sidfläsk
8 st skivor Edamer ost
4 st romansalladsblad
1 sl rostad lök
4 dl majonnäs
4 st enbär
1 dl torkade kantareller
1 msk viltfond (koncentrerad)
Syrad rödlök
Hamburgerbröd (surdeg)
Salt
Peppar
Börja med majonnäsen. Hacka enbär och kantarellerna fint, blanda det med majonnäsen samt salta och peppra. Låt majonnäsen stå och dra ett tag.
Hacka eller mal späcket fint, lägg det tillsammans med färsen i en skål tillsätt viltfonden, salt och peppar. Blanda om. Forma 4 st lika stora puckar och låt dem vila tills du stekt fläsket. Lägg fläsket i en stekpanna och stek det krispigt genom att börja från en kall panna och öka värmen successivt. På så sätt släpper fläsket sitt fett och bränns inte. Lägg fläsket åt sidan på hushållspapper för att rinna av något. Stek hamburgarna i fettet från fläsket. Vi rekommenderar att göra dem medium, men vill du ha dem mer genomstekta så går det precis lika bra. Lägg två skivor ost var på hamburgarna den sista tiden i stekpannan, så att osten smälter. Stek hamburgerbröden i en torr stekpanna så de får färg. Nu är det dags att montera ihop burgaren och servera.
Recept: Gabriel Jonsson, Sveriges Mästerkock 2019 Foto: @stinasvanbergphotographer