Tillbaka
Renskav i ugn, potatismos och tranbärsgelé

Renskav i ugn, potatismos och tranbärsgelé

Tillredningstid 60 min | 4 portioner

  • 2 x 500 g Polarica Renskav
  • 30 g smör
  • rejält med rypsolja
  • 1 purjolök
  • 1 gullök
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk viltfond
  • 2 dl grädde
  • 2–3 dl vatten

 

Potatismos

  • Drygt 1 kg mjölig potatis, helst mandelpotatis från Lappland
  • 25 g smör
  • 2 dl uppvärmd rödmjölk

 

Tranbärsgelé

  • 200 g isiga tranbär
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl socker

Renskav: Värm upp ugnen till 200 grader. Tina upp köttet i kallt vatten en halvtimme. Klyv purjolökens vita och ljusgröna del, skala och finfördela löken. Smält en gnutta smör på pannan och låt löken fräsa i gryta.

Hetta samtidigt upp rypsolja och smör i gryta, bryn köttet i partier, bara så att köttet får lite färg, det kommer att stekas i ugnen. Tippa över den mjuka löken i grytan när du brynt allt kött. Tillsätt sedan vatten och grädde i grytan, låt sjuda. Tillsätt även viltfond, krydda med salt och svartpeppar. Lyft in grytan utan lock i ugnen, den får vara i ugnen en halvtimme, varför inte lite längre om tid finns. Köttet blir bara bättre ju längre det är i ugnsvärmen. Tillred nu potatismoset och tranbärsgelén.

Mos: Skala och koka potatisen i vatten kryddat med salt. Häll bort vattnet när potatisen är klar, mandelpotatisen går lätt sönder, stressa inte över det, den ska ju bli till mos. Du kan använda till exempel en skopa för att ha sönder potatisen om du inte äger en potatisstöt, häll i uppvärmd mjölk och en klick smör. Rör om lite och täck med lock för att hålla varmt.

Tranbärsgelé: Mät upp vatten och socker i en liten kastrull, koka några minuter. Sätt blandningen att svalna av. Blanda i ett högt kärl med mixer de isiga tranbären och sockerlagen. Använd en sked för att flytta över gelén i ett kärl. Den isiga tranbärsgelén passar fint med den gräddiga renskaven, den känns fräsch och passar ihop med ren minst lika bra som sin sura kompis lingonet.

Relaterad produkt
Relaterad produkt