
Renytterfilé med potatisgratäng och rödvinssås med enbär
För 4 pers | 90 min
- 600 g Polarica Renytterfilé
- 1 kvist rosmarin
- 1 kvist timjan
- Salt
- Peppar
Potatiskaka:
- 6 st stora fasta potatisar
- 2 dl riven kryddstark ost
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 200 g smör
- Rosmarin
- Timjan
- Salt
- Peppar
Rödvinssås med enbär:
- 2 st schalottenlök
- 4 dl rödvin
- 4 kvistar timjan
- 1 kvist rosmarin
- 1 liten bit rödbeta (för färgen)
- 3 dl vilt- eller oxfond (utspädd)
- 1 msk smör + 1 klick till stekning
- 8 st enbär
- Rapsolja till stekning
- Salt
Kål och tomatsallad:
- 4 blad grönkål
- 12 st körsbärstomater
- 1 st schalottenlök
- 1 msk Champagnevinäger
- 1 msk Rapsolja
- Salt
- Peppar
Sås
Börja med att putsa köttet och spar putsen till såsen. Skär ner schalottenlöken i mindre bitar och bryn den tillsammans med köttputsen tills detta fått ordentligt med färg. Tillsätt vinet, kryddorna och enbären som du krossat lite lätt samt en halv rödbeta. Låt sjuda tills hälften återstår. Tillsätt viltfonden och låt reducera ytterligare till häften. Sila av allt och smaka upp med salt och peppar. Tillsätt smöret precis innan servering.
Potatiskaka
Smält smöret tillsammans med krossad vitlök och tunt skivad lök samt några kvistar rosmarin och timjan. Skala och skär potatisen så tunt du klarar av, gärna med hjälp av en mandolin.
Pensla en form med det smälta smöret och lägg ett varv med potatis i botten. Pensla potatisen med smör och strö lite ost samt ha även i jämt lager av löken. Fortsätt varva så tills kakan är ca 3 cm tjock. Avsluta med ett lager potatis som du penslar med smör. Grädda i ugnen på 220 grader i ca 35 minuter eller tills den är helt mjuk rakt igenom. Låt gärna kakan sätta sig helt i kylen innan du värmer den igen innan servering.
Kål & tomatsallad
Dela ner tomaterna i mindre bitar, strimla grönkålen samt löken så tunt du klara av och lägg i en bunke. Ha i vinägern samt oljan och massera in den ordentligt, smaka av med salt och peppar.
Servera allt med rikligt av sås 😉
Recept och foto: Gabriel Jonsson, Sveriges Mästerkock 2019