Tillbaka
Renstek med smörstekt svamp, rödbetor och chèvrekräm

Renstek med smörstekt svamp, rödbetor och chèvrekräm

ca 4–5 portioner

  • 1 Polarica renstek, ca 1 kg
  • salt och svartpeppar
  • 25 g smör

Rödbetor

  • 500 g rödbetor
  • 50 g smör
  • 1 msk honung
  • några kvistar rosmarin
  • 150 g frysta kantareller, tinade
  • 100 g blandad svamp
  • 25 g smör
  • salt och nymalen svartpeppar

Chèvrekräm

  • 75 g chèvre
  • 1 dl crème fraiche
  • salt och nymalen svartpeppar
  1. Tina köttet långsamt, helst i kylskåp över natten.
  2. Sätt ugnen på 125°C.
  3. Krydda köttet med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Smält en klick smör i en het stekpanna och bryn köttet runtom, lägg i en form och tillaga i ca 10 min.
  5. Skala rödbetorna, klyfta dem och lägg i en ugnsform. Klicka över smör och ringla på honung. Krydda med rosmarin, nymalen vitpeppar och flingsalt. Sätt in i ugnen tillsammans med steken och baka i ca 30 min. Ta ut steken när den har en innertemperatur på 62°C för medium (ca 40-50 min) och 68°C för genomstekt (ca 50-60 min).
  1. Under tiden rödbetorna och steken står i ugnen: Skär svampen i grova bitar. Stek i smör tills de fått fin färg, krydda med salt och nymalen vitpeppar.
  2. Skär bort kanterna på chèvren och mixa till en slät kräm tillsammans med crème fraichen, smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Skiva upp steken och servera tillsammans med svampen, rödbetorna och chèvrekräm.