
Renstek med smörstekt svamp, rödbetor och chèvrekräm
ca 4–5 portioner
- 1 Polarica renstek, ca 1 kg
- salt och svartpeppar
- 25 g smör
Rödbetor
- 500 g rödbetor
- 50 g smör
- 1 msk honung
- några kvistar rosmarin
- 150 g frysta kantareller, tinade
- 100 g blandad svamp
- 25 g smör
- salt och nymalen svartpeppar
Chèvrekräm
- 75 g chèvre
- 1 dl crème fraiche
- salt och nymalen svartpeppar
- Tina köttet långsamt, helst i kylskåp över natten.
- Sätt ugnen på 125°C.
- Krydda köttet med salt och nymalen svartpeppar.
- Smält en klick smör i en het stekpanna och bryn köttet runtom, lägg i en form och tillaga i ca 10 min.
- Skala rödbetorna, klyfta dem och lägg i en ugnsform. Klicka över smör och ringla på honung. Krydda med rosmarin, nymalen vitpeppar och flingsalt. Sätt in i ugnen tillsammans med steken och baka i ca 30 min. Ta ut steken när den har en innertemperatur på 62°C för medium (ca 40-50 min) och 68°C för genomstekt (ca 50-60 min).
- Under tiden rödbetorna och steken står i ugnen: Skär svampen i grova bitar. Stek i smör tills de fått fin färg, krydda med salt och nymalen vitpeppar.
- Skär bort kanterna på chèvren och mixa till en slät kräm tillsammans med crème fraichen, smaka av med salt och svartpeppar.
- Skiva upp steken och servera tillsammans med svampen, rödbetorna och chèvrekräm.